“Bawi Bakena”, Produk Perawatan Tubuh Tradisional dari Kalimantan

Saya udah sering bilang kalau saya suka banget nyobain lulur-luluran dan masker-maskeran tradisional Indonesia kan ya? Jaman saya di Jogja, saya suka berburu skincare tradisional di Mirota Batik. Terus kalau main ke Bali, pasti nggak pernah absen beli sabun, lulur, dan masker tradisionalnya. Tapi selama ini saya cuma pernah nyoba skincare tradisional dari Jawa dan Bali. Padahal Indonesia itu luas, teman-teman. Dan masing-masing sukunya punya kecantikan khas-nya sendiri-sendiri, juga tentunya punya resep perawatan tradisionalnya sendiri-sendiri.

Nah, kali ini saya memperkenalkan produk perawatan kulit tradisional dari Kalimantan. Tau sendiri kan kalau perempuan Dayak itu terkenal banget sama kecantikannya. Apa, nggak tau?! Jujur nih, bukan karena produk yang saya review adalah produk Kalimantan, tapi memang pendapat pribadi saya kalau perempuan-perempuan suku Dayak itu cantik-cantik. Dan nih yang suka pada bilang “pengen kulit putih ala wanita Korea”. Nyatanya, perempuan-perempuan suku Dayak juga dianugerahi kulit putih mulus, dan juga kecantikan khas yang nggak kalah dari perempuan Korea. Iya, memang itu adalah salah satu suku yang punya gen kulit putih mulus. Tapi memang ya, yang di Korea lebih menggoda. Yang lokalan mah mana keliatan :D.

Bawi Bakena sendiri namanya berasal dari bahasa Dayak Ngaju yang artinya perempuan cantik. Idenya adalah dari perawatan kulit tradisional Kalimantan. Saya belum pernah menemukan produk ini di toko di dunia nyata, tapi kalau teman-teman menyempatkan diri googling dengan keyword “Bali Bakena”, akan banyak banget bermunculan agen-agen atau seller Bawi Bakena.

Ada beberapa produk yang dikirimkan ke saya:

  1. Lulur Hitam/ Black Scrub
  2. Black Soap
  3. Sabun Bangkal
  4. Sabun Beras Kalimantan
  5. White Scrub
  6. Masker Beras
  7. Peeling Bangkal

Untuk White Scrub, Masker Beras, dan Peeling Bangkal, saya nggak nge-review yak. Karena memang cuma dikasih segini, paling sekali-dua kali pakai. Jadi belum tau khasiatnya.

First Impresion, saya suka sama Masker Beras. Ngingetin saya sama bedak dingin yang biasa saya beli di Mirota Batik jaman dulu. Nyaman banget pakai masker ini setelah beraktifitas panas-panas di luar rumah. Saat dipakai terasa kenceng dan adem, tapi saat dibilas rasanya beda dari masker beras biasa. Masker ini terasa ngelembapin kulit setelah pemakaian.

Produk unggulan mereka adalah Black Scrub ini. Kebetulan saya cuma pakai di daerah kaki saya karena memang lagi konsen banget ngilangin bekas gigitan nyamuk di kaki. Saya udah pakai ini selama 2 minggu, dengan frekuensi 2 kali sehari. Lulur ini awet banget loh! Sekarang aja masih sisa banyak. Bungkus kedua bahkan belum saya buka!

Bahan-bahan Lulur Hitam ini terdiri dari ketan putih, jeruk nipis, daun jeruk, temugiring, dan kulit telur bagian putihnya. Bahan-bahan ini adalah resep tradisional dari Kalimantan sana. Klaimnya dapat melembutkan kulit, mengatasi komedo, bahkan bisa mencerahkan dan mencegah bau badan.
Karena bentuknya bubuk, jadi pemakaiannya harus diencerkan dulu. Saya dulu pernah bilang, kalau masker begini memang ribet harus diramu dulu. Tapi yang saya suka, saya bisa mencampurkan bahan-bahan yang saya mau. Saya campur bubuk lulur ini dengan Grapeseed Oil/Rice Brand Oil, karena kulit saya kan kering yah, jadi kalau sering dilulur memang perlu kelembapan ekstra.

Teksturnya sendiri kasaaarrr. Terlalu kasar untuk selera saya T.T. Pas pertama nyoba, saya campur lulur pakai air. Dan telapak tangan saya jadi pedes banget. Makanya saya campur pakai Oil. Lembapnya dapet, terus juga lulurnya jadi lebih jinak, nggak pedes-pedes amat. Setelah luluran, kulit berasa aluuss dan bersih banget. Tipe lulur begini ini yang seneng mah suami saya. Dia doyan lulur yang sadis-sadis. Karena berasa nampol katanya.

Setelah dua minggu pemakaian, memang luka-luka lama bekas gigitan nyamuk di kaki saya agak memudar. Lumayan lah ya, kalau ditelatenin saya yakin akan semakin memudar dan terus memudar. Tapi saya sendiri lebih memilih scrub yang lebih lembut deh. Kata owner Bali Bakena, masker Hitam-nya juga bisa buat luluran. Komposisinya sama dengan dengan Black Scrub, cuma lebih halus. Hmm…boleh tuh dicoba.

Kalau sabun-sabunnya ini adalah produk baru mereka. Jadi ceritanya para fans lulur-lulur dan masker-maskeran terkait minta dibikinin produk sabunnya. Jadilah sabun cair-sabun cair ini. Semua teksturnya cair agak kentel, seperti pada umumnya sabun cair yah. Busanya nggak terlalu banyak, lembut, dan tipe busa yang gampang hilang. Saya suka yang kayak gini, berbusa tapi nggak bikin kulit kerasa keset kering.

1. Black Soap

Black Soap ini tercipta bagi yang kepengen luluran praktis. Bahan dasarnya adalah dari Black Scrub dan VCO. Klaimnya berfungsi untuk melembutkan kulit, mengatasi gatel-gatel, dan juga mengatasi ketombe, kerontokan, serta kutu.

Untuk yang ketombe dan kutu, saya nggak tau deh ya, soalnya nggak saya pakai di rambut. Untuk gatel-gatel saya juga nggak mengalami gatel-gatel kecuali gigitan nyamuk parah 😀

Dalam sabunnya terdapat butiran-butiran scrub, jadi makainya memang harus dikocok-kocok dulu biar scrub-nya tercampur. Tapi scrub-nya dikit banget sih, nyaris nggak kerasa, jadi bisa dipakai setiap hari tanpa takut iritasi. Saya suka karena sabun ini nggak ngeringin kulit saya, tapi saya nggak suka baunya. Awal-awal baunya mengganggu banget, tapi kelamaan, mungkin karena terbiasa yah, udah nggak ngganggu lagi sih. Saya udah biasa aja sama baunya.

Saya pakai sabun ini setiap mandi di kaki. Baik kalau pas luluran maupun enggak, kaki saya sabunin pakai sabun ini. Mungkin kombinasi Black Scrub dan Black Soap-nya ini bikin bekas-bekas luka di kaki saya memudar :).

2. Sabun Beras Kalimantan

Sabun yang ini warnanya putih bening agak butek, dan baunya soft banget. Kayak bau beras. Pernah pakai sabun beras Thailand atau sabun beras-sabun beras gitu? Nah, baunya persis kaya begitu, cuma lebih soft. Kalau saya sih suka baunya.

Sabun ini teksturnya paling cair dan tanpa butiran scrub. Jadi pemakaiannya kayaknya yang paling boros deh :D. Tapi saya suka sabun ini karena wanginya soft dan nggak bikin kering kulit. Sabun ini saya depot ke wadah pump, dan saya taruh di wastafel untuk cuci tangan.

Sejak punya kucing, saya jadi keranjingan cuci tangan. Yang punya hewan peliharaan pasti ngerti deh, nggak mungkin kan kita pegang-pegang baju di lemari, nyetrika, pegang make up, dan terutama pegang makanan atau alat dapur, setelah pegang kucing tanpa cuci tangan? Walau kucingnya bersih, mandi, dan nggak pernah main di tanah, tetep aja itu kucing.

Saya nggak suka sabun cuci tangan yang licin-licin gitu, tapi sabun yang kesat bikin kulit tangan saya makin kering. Makanya seneng banget waktu nyoba Sabun Beras Kalimantan ini. Sabun ini nggak kesat tapi juga nggak ngeringin tangan. Baunya juga lembut banget, jadi nggak ngganggu.

Kaya Black Soap, sabun ini juga ada butiran scrub-nya di dalamnya. Scrub-nya lebih banyak daripada yang Black Soap, tapi scrub-nya lembut dan nggak pedes. Warna sabun ini kekuningan, kaya kunyit tapi lebih tua. Hati-hati kalau pakai, jangan sampai kena baju. Katanya sabun ini ampuh banget mengatasi flek hitam di wajah.

Di antara ketiga sabun, ini yang paling saya suka. Lumayan buat alternatif kalau malas luluran. Tinggal sabunan aja pakek Sabun Bangkal yang scrub-nya banyak ini. Baunya juga paling saya suka. Harum dan lembut, tapi harumnya bukan harum parfum loh ya. Khas produk tradisional.

Sabun ini kadang gantian sama si Black Scrub saya pakai di kaki, tapi saya sayang-sayang sih. Saya irit-irit makainya, soalnya saya suka ^^.

Kalau teman-teman tertarik juga untuk lihat-lihat atau mencoba produk Bawi Bakena, bisa main ke sini:

http://www.racunwarnawarni.com/2014/06/memperkenalkan-bawi-bakena-produk.html

249 thoughts on ““Bawi Bakena”, Produk Perawatan Tubuh Tradisional dari Kalimantan

  1. MatLync says:

    Cialis Vente Buy Prednisone Online No Prescription Viagra Online Shop In Uk Buy Cialis Cialis Agit En Combien De Temps Acheter Amoxicillin Remede Tarif En Pharmacie Viagra Cialis Efficacia

  2. Buy Cialis says:

    Excellent blog here! Additionally your website so much
    up very fast! What host are you the usage of? Can I get your associate
    link on your host? I desire my web site loaded up as quickly as yours lol

  3. siw system information windows free download says:

    I’ve been surfing online more than three hours as of late, but I by no means found any attention-grabbing article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content as you probably did, the net will probably be much more useful than ever before.| а

  4. мир в зеркале искусства says:

    I have been browsing on-line greater than three hours as of late, but I by no means found any fascinating article like yours. It’s pretty value sufficient for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you probably did, the net might be a lot more helpful than ever before.| а

  5. download adobe cs5 design premium full crack for mac says:

    Hey! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.| а

  6. контурные карты по истории 6 класс история средних веков решебник дрофа says:

    hello there and thank you for your information – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise a few technical points using this web site, since I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon.| а

  7. гдз по химии 9 класс робочая тетрадь says:

    Wonderful goods from you, man. I’ve be aware your stuff prior to and you’re simply too magnificent. I actually like what you have got here, certainly like what you’re saying and the way in which wherein you are saying it. You make it entertaining and you continue to take care of to keep it sensible. I cant wait to read far more from you. That is actually a wonderful website.| а

  8. гост 2654 says:

    Hi there outstanding blog! Does running a blog such as this take a massive amount work? I’ve absolutely no knowledge of computer programming but I had been hoping to start my own blog in the near future. Anyhow, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share. I know this is off topic nevertheless I just needed to ask. Kudos!| а

  9. электро схема москвич 412 says:

    Hi I am so delighted I found your web site, I really found you by accident, while I was researching on Aol for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thank you for a incredible post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the great b.| а

  10. internet manager 5.19 build 5 serial number says:

    What i do not understood is in reality how you are not actually a lot more well-appreciated than you may be right now. You’re very intelligent. You recognize thus significantly relating to this matter, made me personally consider it from numerous various angles. Its like men and women don’t seem to be involved until it is one thing to do with Girl gaga! Your own stuffs great. At all times handle it up!| а

  11. исковое заявление о признании брачного договора недействительным says:

    I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.| а

  12. 35 трамвай схема says:

    Good day I am so excited I found your website, I really found you by error, while I was researching on Digg for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thank you for a fantastic post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb job.| а

  13. книга по самогоноварению скачать торрент says:

    What i don’t understood is in truth how you’re no longer actually much more smartly-appreciated than you may be now. You’re so intelligent. You realize thus considerably in terms of this matter, produced me for my part consider it from numerous various angles. Its like men and women aren’t involved except it is one thing to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs great. All the time maintain it up!| а

  14. Vista transformation pack 8.0 1 for xp sp3 free download says:

    Hey there would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!| а

  15. скачать карту симулятор козла для майнкрафт says:

    I have been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site. Studying this information So i’m glad to exhibit that I’ve a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I so much definitely will make certain to don?t put out of your mind this web site and provides it a look regularly.| а

  16. поурочное планирование математика моро 3 класс фгос says:

    Hey there I am so delighted I found your blog, I really found you by accident, while I was browsing on Yahoo for something else, Regardless I am here now and would just like to say thanks for a tremendous post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the superb work.| а

  17. договор каско бланк says:

    I like the valuable information you provide to your articles. I’ll bookmark your weblog and take a look at again right here regularly. I’m reasonably sure I will be informed a lot of new stuff right right here! Best of luck for the following!| а

  18. баланс ф1 скачать бланк says:

    I am extremely inspired along with your writing skills as smartly as with the layout for your blog. Is that this a paid topic or did you customize it your self? Anyway keep up the nice high quality writing, it is rare to peer a nice weblog like this one these days..| а

  19. texas holdem poker hack cheat engine 6.1 and 6.2 download says:

    Fantastic items from you, man. I’ve be aware your stuff previous to and you are simply extremely excellent. I really like what you’ve acquired right here, really like what you’re stating and the way during which you are saying it. You are making it enjoyable and you continue to take care of to keep it wise. I can’t wait to learn much more from you. That is really a wonderful site.| а

  20. best 10 tools that everyone must have woodworking says:

    Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks| а

  21. гост бронзовые втулки says:

    Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I am experiencing difficulties with your RSS. I don’t understand the reason why I am unable to subscribe to it. Is there anybody else getting similar RSS issues? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!| а

  22. accelrys discovery studio 2.5 license says:

    Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!| а

  23. козлов 5 класс says:

    First off I want to say excellent blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind. I was interested to know how you center yourself and clear your mind before writing. I have had difficulty clearing my mind in getting my ideas out there. I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips? Appreciate it!| а

  24. образец заявления 2 енвд says:

    hey there and thank you for your information – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this website, since I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective fascinating content. Make sure you update this again soon.| а

  25. registry mechanic 9 for windows 7 64 bit says:

    Whats up very nice site!! Guy .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally? I am satisfied to search out a lot of useful info here within the put up, we want develop extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .| а

  26. avg internet security no key 2020 says:

    You’re so interesting! I don’t suppose I have read anything like this before. So great to discover another person with some genuine thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This site is one thing that is needed on the web, someone with a little originality!| а

  27. виды гражданско правовых договоров ответственность за несоблюдение договоров says:

    Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.| а

  28. mozilla firefox 24.0 beta 8 free download for mac says:

    Greetings from Florida! I’m bored to tears at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break. I enjoy the information you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, amazing site!| а

  29. гост р 51206 98 says:

    I got this web site from my buddy who shared with me concerning this website and at the moment this time I am browsing this web site and reading very informative articles or reviews here.| а

  30. техническая характеристика автомобиля газель says:

    Howdy! I realize this is kind of off-topic but I had to ask. Does running a well-established blog such as yours require a lot of work? I’m brand new to running a blog but I do write in my journal daily. I’d like to start a blog so I can share my experience and views online. Please let me know if you have any kind of ideas or tips for brand new aspiring bloggers. Thankyou!| а

  31. explorer contraband mystery full movie says:

    My partner and I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be what precisely I’m looking for. Would you offer guest writers to write content available for you? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a number of the subjects you write in relation to here. Again, awesome web log!| а

  32. орлеан книга скачать says:

    Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too great. I actually like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can’t wait to read much more from you. This is actually a tremendous website.| а

  33. virtual dj pro 7 full included serieal key generator says:

    Hmm it seems like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any recommendations for rookie blog writers? I’d really appreciate it.| а

  34. adobe cs4 master collection full keygen says:

    Its such as you learn my thoughts! You appear to understand a lot approximately this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some % to drive the message home a little bit, but other than that, this is wonderful blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.| а

  35. сравнительные характеристики теплоизоляционных материалов says:

    hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical points using this web site, since I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again very soon.| а

  36. webroot spy sweeper 6.0.2.39 best anti spyware says:

    An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who was conducting a little homework on this. And he actually bought me dinner because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this subject here on your web page.| а

  37. 6 класс тетрадь к учебнику по биологии сонина says:

    With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any techniques to help prevent content from being ripped off? I’d definitely appreciate it.| а

  38. справка 2ндфл за 2020 год says:

    Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks| а

  39. windows 7 full x86 x64 bg en us mar 2020.part2 says:

    Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?| а

Leave a Reply

Your email address will not be published.